Деца от яслена група на детска градина „Ласка“ в кв. „Овча купел“ са настанени в апартамент, защото чисто новата сграда, която трябвало да обитават, се оказала опасна.

Снимка: bTV

Зданието е построено преди пет години, но след „няколко аварии, които не можеха да бъдат отстранени веднага“, по думите на директорката Таня Милорова, е получена заповед за временно преместване.

Снимка: bTV

Това се случва преди близо две години. Днес течовете още не са отстранени, по стените има мухъл, боята се е надигнала.

Сградата всъщност е комплекс за интегрирани социални услуги, на първия етаж на който е обособено пространство за една яслена група, обясни директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ към Столичната община Минка Йовчева. Комплексът не функционира, след като през септември 2016 г. в сградата се появи влага и ръководството на района прецени, че това не е здравословно за децата, затова те са преместени. Центърът продължи да функционира като комплекс от социални услуги – с консултации, психолози, социални работници, обясни тя.

Снимка: bTV

По думите на Йовчева в момента текат дела с фирмата изпълнител и е в ход процедура за обезпечаване на доказателства, за да се установи фактическото състояние на сградата, след което СО има готовност по отстраняване на дефектите.

Тя каза, че не може да се ангажира със срок.

Вижте повече във видеото: