Изслушването вчера в Парламента на директора на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков нажежи напрежението между управляващи и опозиция.

Спорът продължи и днес в предаването „Тази сутрин“ по bTV между Данаил Кирилов от ГЕРБ и Крум Зарков от БСП.

Вчера Рашков заяви, че дейността на бюрото е блокирана. „Ние не можем да гарантираме на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничаване на правата им със специални разузнавателни средства по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите средства, не отговарят на истината (...) Тази година има три случая на отказ да се запознаем с материалите, на които ДАНС са изготвили своите искания, и един от тези случай касае един много известен човек (...) Не смятам, че получаваме необходимото съдействие, то бързо, от прокуратурата на Република България“, каза той.

Крум Зарков и Данаил Кирилов
Снимка: bTV

„Представянето на Бойко Рашков вчера беше лично, беше демонстрационно, беше, бих казал, изцяло в негов интерес – да се промотира за следващ мандат като председател на Националното бюро. Те (данните, които изнесе) не съответстваха на данните, които бяха вписани в доклада. Например той казваше „стотици сигнали за незаконно подслушване“, в доклада изрично е отбелязано, че има 88 преписки“, каза Кирилов.

Данаил Кирилов
Снимка: bTV

Той отрече думите му, че ако не Рашков беше директор на Бюрото, нещата щяха да са различни, да са заплаха, както бяха разтълкувани от опозицията. „Опозицията направи поредния опит за политическа манипулация – заяви депутатът от ГЕРБ. – Исках да подчертая следното – за пръв път по точно такъв начин беше изслушван годишният доклад на това национално бюро“.

Според Зарков е било направено всичко възможно това изслушване в зала да не се случи.

Кирилов заяви категорично, че няма подслушвания на журналисти, магистрати, депутати с цел това да се използва като политическа бухалка или за натиск. „Но има опит от опозицията да се използва конюнктурно този доклад“.

Крум Зарков
Снимка: bTV

Зарков отговори, че дебатът в зала е бил полезен, „защото той се води в обществото и сред структурите. Очевидно, че нормативната уредба по този въпрос не е съвършена и трябва да помислим малко за тази институция Национално бюро – тя трябва да контролира именно това – процедурата, по която се дават тези чувствителни средства. Такова бюро имаше преди, то беше заличено в първия мандат на ГЕРБ. Избухна огромен скандал с подслушването, сега се създаде ново и председателят на това бюро обяснява, че според него му се пречи да работи. Заявителите на СРС в лицето на главния прокурор и ДАНС твърдят обратното. Ние политиците трябва да анализираме този дебат, не да се обвиняваме в конюнктура или не, и да видим къде нормативната уредба да се подобри така, че едновременно службите да могат да използват тези средства, които са много важни за разкриване на корупция, например, но без да се засягат прекомерно правата на гражданите“.

Кирилов уточни, че законодателството и процедурите са такива, че всяко използване на СРС се разрешава от съд, т.е. има съдебен контрол. Имаме възможност и за допълнителен контрол в лицето на Бюрото, което е с оглед лицата да имат допълнителна защита, каза той.

Кирилов подчерта, че по време на изслушването на Рашков не са присъствали другите членове на комисията – „защо слушахме само Бойко Рашков и то повече от час да прави свободни интерпретации. Той не представяше доклада за 2016 г., той представяше всичките си спомени и въображения“.

Вижте целия разговор във видеото: