Още три училища влязоха в списъка на защитените образователни институции в България. Той се актуализира всяка година, а през тази към него се добавят училищата в селата Реброво, Голямо градище и Ломци.

Защитено е това училище, което не може да бъде закрито въпреки малкия брой деца в него. Намира се там, където демографските проблеми са най-големи.

Най-много защитени детски градини има в област Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Снимка: bTV

Със своите 520 постоянни жители, Габрово е едно от големите села в община Черноочене. В училището обаче има само 20 деца в четири паралелки, което обрича учебното заведение на закриване

Налага се смесено обучение, засега само в занималнята. Още по-малко са децата в детската градина в селото. При минимум 6, те са 13, в смесена  група от две до шестгодишни.

Снимка: bTV

„Това са процеси, които родителите, няма как да се изселват. Навремето ние имахме доста деца. В тази градина имахме 50 деца. От година, на година намалят“, казва Мукатес Мехмедова, който е директор на ЦДГ в с. Габрово.

Заради демографските проблеми всяка година списъкът със защитените училища и детски градини се актуализира.

За да съществуват и детската градина, и училището в селото, държавата ги обявява за защитени, а от общината ги дофинансират.