Засега не е открит начин за разтоварването на заседналия край Камен бряг товарен кораб, обяви на брифинг директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ кап. Живко Петров.

Оказало се е, че няма как разтоварването да стане с кран в друг плавателен съд, защото няма място в плитчината, в която е заседнал плавателният съд.

Фирмата представител в България на собственика на кораба е поискала част от товара – амониеви торове, да се изсипе в морето, тъй като не е опасен. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче не са разрешили, защото става въпрос за защитена зона. Опасността е от концентрация на азот и по-буен цъфтеж на планктона в района, обясни кап. Петров.

Той е категоричен, че няма опасност от нефтен разлив. В кораба има съвсем малко гориво в машинното отделение и при опасност от разбиване на плавателния съд и то ще бъде изтеглено предварително.

Ако се появи буря, корабът ще се разбие, ще потъне и тогава товарът му също ще потъне в района, признава директорът на ИА „Морска администрация“. Все още се търси някакъв алтернативен вариант за разтоварване на поне половината му товар – между 1000 и 1500 тона торове.