Продължава изясняването на причините за засядането на товарния кораб в скалите край Камен бряг.

Заради очакваното влошаване на времето снощи на място дойдоха водолази, които извършиха подводно заснемане на пробойните на кораба. Специалисти ще анализират кадрите.

Цяла нощ той е охраняван от „Гранична полиция“, тъй като екипажът не трябва да слиза от него.

"Тъй като корабът е заседнал в акваторията на резерват Яйлата, което е защитена местност, се опасяваме от разлив на гориво, което е логично, когато има такъв инцидент. Тъй като знаем, че корабът пренася торове, ако евентуално при неговото изтегляне изтече тор, това би допринесло за екокатастрофа в региона", каза директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев, които стопанисват резервата.

Засега такова изтичане няма, уверяват от „Морска администрация“.

Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Няма пострадали членове на екипажа му. Инцидентът не е причинил разлив на гориво или други вещества от плавателния съд, съобщиха вчера от прокуратурата.

Шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов изрази мнение, че неадекватното състояние на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб край българските брегове.