Корабоплаването по река Дунав в участъка ѝ покрай Северна България беше блокирано, след като украински кораб заседна заради ниските водни нива. Това съобщава за БТА директорът на дирекция „Речен надзор-Русе" към агенция „Морска администрация" Иван Жеков.

Два прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българския участък, обяснява Жеков.

Заради инцидента са били задържани 15 други кораба в близост до град Белене. Причината е ограничението в ширината и в газенето, което налага провлачване на секциите. Ситуацията е допълнително усложнена и заради заседналия кораб.

Българските власти са заявили, че капитанът на украинския кораб ще бъде глобен за неспазване на ограниченията за дълбочина, което е довело до неговото засядане.

Според информация на БНР украинският кораб е бил освободен, но на негово място е заседнал румънски плавателен съд.

Вторият праг в българския участък на река Дунав, който затруднява корабоплването, е между Тутракан и Силистра, съобщава директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" Иван Жеков.

Той обяснява още, че заради извършеното през миналата година драгиране от изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" критичните участъци са само два. По думите му в други години при подобно ниско ниво на река Дунав праговете са били повече.

Жеков казва още, че нивото на река Дунав е ниско в целия участък. Например, в Унгария са обявени 29 прага.

Агенцията „Морска администрация" отбелязва, че Дунав е важен воден път за превозване на петролни продукти, както и за износ на зърно от Източна към Западна Европа.

По материали на БТА и БГНЕС