Масова сеч се извършва край дига на река Дунав в Русенско. За това сигнализират наши зрители. Дигата е край  село Ряхово. Тежки машини изсичат дървета по брега на реката.

Снимка: btvnovinite.bg

„На много места се сече“ – с тези думи посреща екипа на bTV Стефан Нанев, чиято къща е най-близо и е на стотина метра от Дунав.

Снимка: btvnovinite.bg

„Притесняваме се ние, дето сме в крайните къщи, дето виждаме всичко. Разбиха пътищата“, допълва Ангелина Нанева.

„2006 г. (водата) дойде на брега, горе на дигата. 20 сантима да прелее, аз се уплаших, в мазето влезе вода“, спомня си Стефан.

Днешната сеч заплашва обработваемите земи и близкото село, категоричен е държавен експерт, пожелал анонимност. Казва, че крие лицето си, защото го е страх от институциите, които са отговорни - „да не ми направят някакви проблеми“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Навсякъде се извършва сеч, а тези дървета са засети с цел да се предпазва самия бряг. След това е разрушена дигата, а тя предпазва от наводнение“, казва експертът.

На мястото, където се сече, достъпът е абсолютно безпрепятствен. Бариерата е вдигната, няма охрана. Тук се намират 7 кладенеца за питейна вода.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред портала на един от кладенците, които захранват с питейна вода близките населени места, от табелата е видно, че това е санитарно-охранителна зона. Има и катинар на оградата, но пък на два метра от него спокойно може да се влезе на територията на кладенеца. А самият кладенец е само на няколко метра от едно от сечищата.

Снимка: btvnovinite.bg

В Закона за водите пише, че по дигите се забранява преминаването с превозни средства извън определените за това места.

От Северноцентралното държавно предприятие, което отговаря за горите в региона, казват, че сечта е планирана, необходима и законна. А проверката им на място установява две наранявания и слягане на дигата. Според експертите, нарушенията не компрометират функционалността й.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме длъжни да възстановим повредените участъци. Площта, на която се извършва гола сеч, е ограничена. Съобразяваме се - отстоянието до реката, там оставяме буферни зони“, казва Петя Радева.

И ни показват залесени от тях, след сеч, други места по Дунав. Обещават, че и край Ряхово ще бъде ще бъдат посадени нови дървета.