Заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество започна с безпрецедентно закъснение заради отсъствието на вицепремиера в оставка Валери Симеонов, който е неин председател. Той трябваше да ръководи за последен път заседание между държава, бизнес и синдикати.

Симеонов беше заместен от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

По неофициална информация, с която bTV разполага, причината за отсъствието на вицепремиера в оставка е среща с премиера Бойко Борисов. Към обяд се очаква да започне и среща на малката коалиция между лидерите на ВМРО, НФСБ и „Атака”.

По време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество трябва да се обсъди Законопроектът за социалните услуги създава изцяло нова визия за тези услуги.

Предвижда се създаване на Национална карта на социалните услуги. Тя ще показва потребностите и там, където има нужда, общините ще са длъжни да създават съответните услуги. За първи път се въвежда т.нар „заместваща грижа” – някой друг временно да поема грижите за болния човек. Регламентира се и асистентската подкрепа, включително за възрастни без ТЕЛК.

Предвидено е и създаването на нова агенция, която ще следи за качеството на услугите и ще лицензира доставчиците. Там, където се полагат грижи за най-тежките случаи, ще има допълнително държавно финансиране.


Законопроектът предстои да влезе за гласуване в Парламента, засега събира подкрепа. Окончателно приемане предстои и за другите два нови законопроекта – за хората с увреждания и за личната помощ. За тях обаче е спорно доколко ще реформират системата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!