Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието на местността „Мегалита“ в памет на 14-годишния Иван Седмаков, който загина при пътен инцидент през ноември миналата година.

Мястото беше кръстено „Гората на Ванко”, а събитието се организира по повод днешната дата, когато загиналото момче щеше да навърши 15 години, съобщава БТА.

Инициативата, която събра десетки жители на община Казанлък, започна с урок по пътна безопасност от служител на МВР, който припомни правилата, които трябва да спазват пешеходци и шофьори. Денят продължи с поход до любимата местност на детето. 

„Правим това не защото ще намали мъката, а за да покажем на това съкрушено семейство, че не са сами”, каза пред журналисти Йоана Фильова, която е един от организаторите. Тя посочи, че детето е обичало природата и историята и допълни, че в негова памет ще има и бъдещи инициативи. 

Майката на момчето Теодора Седмакова благодари на всички, които се събраха днес в негова памет. „Искам ние да сме последното семейство, пострадало от подобна трагедия. Хората трябва да разберат, че трябва да спрат да карат пияни и дрогирани, защото последствията са ужасни”, коментира тя.

На 11 ноември 2020 г. 57-годишният Димитър Косев блъсна и уби 14-годишния Иван Седмаков, припомня БТА. Инцидентът стана на изхода на селото, където са се намирали три деца. Установено е, че шофьорът е управлявал автомобила под въздействието на алкохол и наркотици. Той бяга от местопроизшествието, укрива се, но в крайна сметка е заловен четири часа по-късно.

Пострадалото дете умира няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора.