Над 160 хиляди балкански пъстърви бяха пуснати днес в реките Струма, Места и Вит. Инициативата се провежда за пета година и цели да подпомогне естественото възпроизводство на този вид риби. 

Близо до село Чуйпетлово, по югозападния склон на Витоша, тече река Струма. Специалисти от местното ловно стопанство ще пуснат в нея хиляди малки балкански пъстърви. Рибата се транспортира в специални чували, пълни с една трета сладка вода и две трети кислород.

Снимка: btvnovinite.bg
„Балканска пъстърва, отгледана в рибно стопанство „Тошков чарк", ще пуснем 10 хиляди бройки. От 5 години ние пускаме, зарибяваме реките, и вече ефектът е налице - хващат се доста хубави риби”, разказва ловният надзирател Ангел Власев.

Сега бебетата пъстърви са дълги около 5-6 сантиметра и ще им трябва цяла година, за да пораснат. През това време могат да останат на това място или да плуват срещу течението, докато се хранят с насекоми и червеи. Зарибяването се извършва точно в тази част на Струма, която е в близост до извора на реката - подножието на Черни връх.

Снимка: btvnovinite.bg

„Абсолютно е чиста водата и оцелява доста от рибата. Като я хванат, трябва да я пуснат веднага. Просто, нали, по закона си е - под 18 сантиметра, мисля, че беше, рибата се пуска в реката”, напомня Ангел Власев.

Ангел Власев и неговите колеги зарибиха още няколко реки и водоеми в района на Витоша.