Зараза в хотел в местността Узана край Габрово. Само за седмица десетки попаднаха в болница, след като са вечеряли там. За случая ни сигнализираха национални състезателки, които вместо на пистите за Държавното първенство по ски бягане в Узана, са прекарали дните си на системи.

Скиорките Александра и Калина участвали само в първия ден на състезанието. Вечерта се почувствали зле.

"Вечеряхме свински пържоли, след което ни заболя коремът, започнахме цяла нощ да повръщаме", заяви Александра Влахова.

"В 3 ч. се събудихме с адска болка в корема, гадене, повръщахме с часове. Самото месо беше малко странно на вкус – усетих, че не ми хареса", разказа Калина Недялкова.

В Спешното в Габрово разбрали, че не са първите пациенти от хотела.

"Тук имахме едно семейство и още едно момче дойде. Някои дойдоха с линейка, някои дойдоха с личен превоз. Самите пациенти бяха убедени, че е от храна", заяви д-р Христина Вълканова от Спешното отделение в Габрово.

Броят на заразените все още се уточнява. Сред тях е и Димитър от Провадия, посетил хотела със семейството си. В болницата се озовали на втората вечер, когато консумирали месо.

"Оправданието на управителя е – извинявайте, съжалявам, което е несериозно. Мисля, че те много добре знаят, че има проблем", обясни Димитър Митев.

Димитър от Провадия се запознава с Ивайло от Варна в Габровската болница. Управителят опитал да им обясни, че повръщат от вирус.

"А няма как да е вирус, като след храна повръщаме 8 човека. Просто е абсурдно", добави Ивайло Николов.

След сигнал до Здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните последвали проверки. Констатациите – отклонения в качествата на водата и двама заразоносители – работници в кухнята.

"Това, което изолирахме, е едно такова стафилококо носителство. Протича клиничната картина така динамично в рамките на часове след консумация на консигнирана храна", съобщи директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков.

И още – занижена хигиена. При допустими 100 единици колонии на микроорганизми са отчетени 150. Отклонения в пробите на храната не са открити.

От хотела отказват коментар, докато чакат резултат от проверките. Издадени са им предписания.