Застудяването ще се отрази върху едрината на плодовете и върху качеството им, прогнозира пред „Фокус” доц. Сава Табаков от Аграрния университет в Пловдив.

„Все още няма данни за това какво е поразено. Необходимо е да мине поне още едно денонощие, да се затопли времето и тогава да се направи оценка на щетите. При всички положения обаче, застудяването се отразява негативно. Растенията получават стрес”, посочи той.

По думите му всички овошки са чувствителни в този период, тъй като са в пълен цъфтеж или прецъфтяват: „Реално температури, които са със стойности под минус 1,5 градуса с продължителност над 2-3 часа, компрометират добива“.

Според доц. Табаков реколтата от кайсии в Сливен може да се окаже напълно унищожена, а в подобен риск са и прасковите, черешите и ябълките.

„Сланата е доста късна. Най-малки ще бъдат пораженията по южните склонове на Родопите, в пловдивското поле. В района на Шумен, Североизточна България, Добрич, Силистра – там са най-критичните райони. В Кюстендил овошките си измръзнаха още от зимата”, посочи специалистът.