Своеобразен рекорд на границата при Кулата, след като гръцките здравни власти засилиха проверките при влизане в страната. Колоната от леки коли достигна 15 километра.

Колите се спират от пътни полицаи, за да не се струпват на пункта и се пропускат по 30-40 коли.

Снимка: Ирина Жерева

За да изпреварят опашката, някои тръгнаха рано, но попаднаха в тапа на магистралата, много преди границата. Още в 11 ч. краят на колоната не се вижда.

Ясен Аврамов и приятелката му тръгват с компания за 11-дневна ваканция на Ситония.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз се върнах преди 4 дни, бях в Гърция и чаках 10 минути, когато отивах тогава. Обаче сега вече ще си чакаме доста време“, разказва Ясен.

Снимка: btvnovinite.bg

Обстановката доведе на граничната бразда и чужди журналисти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме от Румънската национална телевизия. Ситуацията е необичайна, но разбираема, ако се замислиш за коронавируса. Нашите сънародници ни разказаха, че стоят с часове на границата. Хората тук не са много щастливи от това“, разказва Марко от „ТВ Антена 1“ в Румъния.

Много чужденци в стремежа си да станат първи в колоната, ползвайки обиколния път, бяха връщани обратно в края ѝ - на 15 км от границата. От общината в Петрич раздаваха вода на чакащите.
 

Снимка: btvnovinite.bg

От ГД „Гранична полиция“ съветват пътуващите да използват другите пунктове – „Капитан Петко войвода“, „Ивайловград“ и „Маказа“. От там уточняват още, че голяма част от чакащите да преминат българо-гръцката граница са граждани на трети стани.

Тази събота сутринта обаче опашка имаше и на ГКПП „Маказа“.