Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ се яви на разпит в Софийската градска прокуратура. Поводът са твърдения на министъра на електронното управление Александър Йоловски за упражняван върху него натиск за обществени поръчки за повече от 600 милиона лева.

Непосредствено преди първия тур на местните избори министърът заяви на председателски съвет в Народното събрание, че му е бил оказван натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов.

И двамата веднага отхвърлиха обвиненията. А на министър Йоловски и семейството му беше назначена държавна охрана.

Снимка: bTV

До разследването се стигна, след като два дни преди първия тур на изборите, от ДАНС изпратиха справка за действия на зам.-министъра на електронното управление, свързани с хеш кода на машините. След това Централната избирателна комисия  отмени машинното гласуване. Премиерът Николай Денков заяви, че събитията ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие.

Седмица след това Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу министър Александър Йоловски. От ГЕРБ и от ИТН заявиха, че на председателски съвет Йоловски е разказал, че е притискан от политици от "Продължаваме промяната - Демократична България".

От държавното обвинение вече са разпитали почти всички, които са свързани с проверката за това какво се е случвало по време и след удостоверяването на машините за 29 октомври. 

Също така обвинението проверява и информацията в сигнала на ДАНС за компютърно престъпление в казуса с отмяната на машинното гласуване на първия тур на местния вот.