Освободиха директора на Медицинския надзор. Здравният министър смени и ръководството на Националната болница по рехабилитация в „Овча купел“. Вече трети месец медиците там са без заплати.

Физиотерапевтът Илонка Каменова последно е получила 300 лева през юли, които са част от заплатата й за май. За последния месец няколко нейни колеги са напуснали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички са на ръба, целият персонал, в критично състояние. Продължаваме да работиме, не връщаме пациенти“, казва Илонка.

Снимка: btvnovinite.bg

Разказват, че средните им възнаграждения са между 650 и 750 лева. Емилия Баракова работи в болницата 32 години.

Снимка: btvnovinite.bg

„Щатът ми е 700 лева, чисто. Може би най-безнадеждната ситуация, в която съм попадала“, споделя Емилия

Снимка: btvnovinite.bg

Специалистите се оплакват, че работят в помещение, което не е ремонтирано от години. За разлика от центъра по рехабилитация, в мазето на болницата преди година е изграден модерен спа център.

Заплатите за последните месеци не са плащани заради недостатъчно приходи- впоследствие са осигурени, но директорът бил в болничен, твърдят синдикатите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оказва се, че него го няма една година по думите на работещите. Заместник-директорката се оказва, че няма пълномощно да изплаща заплати“, казва д-р Андрей Коцев, зам.-председател на синдикат "Защита".

Не открихме директора за коментар. След среща между синдикатите, медиците и здравния министър, ръководството е сменено.

Снимка: btvnovinite.bg

„До края на седмицата или най-късно в началото на следващата хората да си получат възнагражденията“, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ако медиците не получат парите си, са готови да напуснат болницата.