Над 1500 домакинства вече четвърти месец не получават помощи заради скъпия газ, с който отопляват домовете си.

В тази кооперация се топлят на газ, но реално подгряването става в общ котел, който се обслужва от фирма доставчик на топлинна енергия - не на синьо гориво.

Държавата взе решение да изплаща компенсации заради скъпия газ от декември до април, но оказва се не за всички.

„Те се хващат за това, че фирмата, която ползваме не е лицензиран доставчик, а тя не е никакъв доставчик. Тя е просто един топлинен счетоводител. В системата въобще няма опция, когато се регистрира такъв тип сграда, да се води битов потребител“, обясни Никола Димов.

В месеците с най-скъп газ сметката на Никола Димов достига до 500 лева. С компенсациите щеше да е с около 100 лева по-малко. Тук вече са изключили зимния режим с надеждата да спестят поне от мартенската сметка.

При омбудсмана вече има десетки жалби, затова и Диана Ковачева изпраща препоръка до две министерства такъв тип потребители да бъдат включени в програмата за подпомагане.

„Те плащат много високи цени и то още от октомври. Възможно е да се дължи и на невнимание, но така или иначе за тези хора това излиза доста скъпо“, заяви тя.

От Министерството на енергетиката заявиха за bTV, че се обмисля специална програма за всички, които по една или друга причина до момента остават извън обхвата на действащото подпомагане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!