Заради ръста на новозаразените в столицата здравните власти обявиха затягане на противоепидемичните мерки и контролът. Тази вечер в Министерския съвет премиерът Кирил Петков обясни при какви условия ще отпадната зелените сертификати. Единият вариант е нивото на ваксинация в страната да достигне 60% - имунизирани с две дози (една при еднодозовите препарати).

Сертификатът ще отпадне също, ако заетостта на интензивните легла падне под 5%.

Снимка: btvnovinite.bg

„В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията – въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките – това е при много по-високо ниво на ваксинацията“, подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че мерките към момента са компромис на база на особеностите на „Омикрон“: „Силно заразен, засяга много хора, не е чак толкова патогенен и не натоварва чак толкова здравната система“.

От 24 януари част от големите ученици минават към обучение в електронна среда. Децата от 1. до 4. остават в клас, а тези от 7., 10. и 12. ще продължат да се обучават присъствено до 30 януари.

Снимка: btvnovinite.bg

Неучебните дни между двата срока ще бъдат пет, а не един, съобщиха от образователното министерство. Така, занятия няма да се провеждат от 31 януари до 4 февруари. Заедно със съботите и неделите преди и след това, учениците няма да са в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари.

Дали присъствено или дистанционно от вкъщи ще се учи в началото на втория срок, ще се реши от здравните власти.

 

Снимка: btvnovinite.bg
Заведенията за хранене и развлечения, казина, театри и кина отново ще са с намалено работно време - до 22 ч. и с намален капацитет - до 50 процента. Мерките влизат в сила от следващия четвъртък - 27 януари.

 

Снимка: btvnovinite.bg
В столицата новите мерки се налагат заради скока в броя на заболелите. Само за денонощие новите случаи са над 2 600. Увеличава се и броят на инфектираните деца - над 5000 заразените непълнолетни в София от началото на седмицата.

Свободни легла в момента има във всички болници. „Имаме готовност за разкриване на нови допълнителни места, ще бъдат разкрити допълнително детски места. Проблемът е с тези легла, които са за деца, които са в тежко състояние, в Педиатрията има две легла – едното е заето, другото и него го очаквам да се заеме, имаме едно в „Пирогов“. Борим се да създадем още две, три, за да сме спокойни“, каза Иван Кючуков, областен управител-София.

Тези мерки ще се променят спрямо развитието на епидемията. Част от ограниченията за заведенията обаче предизвикаха остра реакция на двете браншови организации.

„Няма да спазваме повече ограничения от тези, наложени към момента! Дискриминационни ограничения без никакъв реален здравен ефект! Три години стигат! Не направихте нито една работеща мярка, от която засегнатият бизнес да получи подкрепа“, пише в позицията им.

Според областния управител на София е необходимо и други области у нас да обмислят затягане на ограниченията, а на места е нужно да се въведат и по-строги.

От 1 февруари всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза - което е девет месеца. Това съобщиха от Здравното министерство. Промяната засяга поставилите си еднодозова и двудозова ваксина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!