Протестиращи се събраха под прозорците на КЕВР, докато комисията решава окончателно за поскъпването на водата в 14 области от страната. 

Недоволните пристигнаха с автобуси от засегнатите области. Протестът е организиран от БСП, но хората казват, че увеличението е непосилно за тях, тъй като са пенсионери. 

Снимка: Ладислав Цветков

С плакати „Водата е човешко право” и „Бойко, ти си гола вода” те се обявиха както против поскъпването, така и срещу политиката на кабинета.

Снимка: Ладислав Цветков

С викове „Оставка” организаторите от БСП призоваха недоволните да дойдат и пред НС на 17 януари, когато се внася и вотът на недоверие. Протестиращите начело с Корнелия Нинова отидоха и пред Министерския съвет.

“Политиката за увеличаването на цените на стои и услуги, без да се компенсира с увеличение на доходите, за нас е абсолютен геноцид и обедняване”, подчерта Нинова.

Въпреки недоволството, Комисията за енергийно и водно регулиране одобри по-високите цени – oт януари услугата за абонатите на най-голямото ВиК  в  София поскъпва с близо 10 на сто.

Най-сериозно обаче е увеличението в Ямбол – 20%, но то ще влезе в сила, когато заработи пречиствателната станция там.

В замяна на по-високите цени, абонатите трябва да получат по-добра услуга.

Така най-скъпа водата ще пият в Шумен над – 3,30 лв. за кубик. Там също имаше протест.

Водата в монтанското село Говежда стига до домовете без помпи и допълнителни разходи. Услугата обаче поскъпва отново.

След протестите на местните, водното дружество все пак смъква увеличението до 1,40 лв.. За хората обаче и тази цена не е оправдана.

Протест имаше и в Шумен.

От регионалното министерство обясниха за bTV, че за хората с най-ниски доходи ще се полагат по 50 литра на ден на човек срещу 1,50 лв. на месец.

„Много често става въпрос за разхищение на водата. Това е питейна вода, а тя се ползва за поливане на градини, миене на коли и миене на гаражи”, смята Малина Крумова, зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството.

По сградата на регулатора останаха следи от счупени яйца.