Сегашните ваксини вероятно няма да могат да осигурят добра защита срещу "Омикрон", казват от „Модерна“.

Освен „Модерна“ по-рано днес и от „Бионтех“ коментираха ефикасността на ваксината. Според съоснователя на компанията е малко вероятно да има случаи на тежко протичане сред имунизираните, макар че като цяло е възможно те да се заразят. Подобно е мнението и на експертите.

Снимка: bTV

Общото мнение е, че подсилващата доза ще е особено важна на този етап от епидемията.

В момента у нас са поставени над 3 милиона ваксини. От тях близо 93 000 са трети дози.

Добрата новина е, че ваксините могат да бъдат бързо актуализирани. Според експерти обаче, трябва да се действа сега - преди случаите да са започнали да се увеличават отново.

Снимка: bTV

Въпреки снега и силния вятър - и днес пред ваксинационния пункт на Александровска болница чакащи за ваксина не липсваха.

Д-р Васил Михайлов забелязва, че желаещите за първа и трета доза са се увеличили, като интересът към двете е почти еднакъв.

„Тези, които са убедени, са наясно, че това е единственият начин да се предпазим - те са тук и искат да защитят себе си и живота си. Другите, които са с първа доза, се предполага, че са проумели, че това трябва да стане. Дори да приемем, че новата генетична линия е по-различна, тя може да снижи ефективността, но не значително“, каза д-р Васил Михайлов от ваксинационния център на Александровска болница.

Снимка: bTV

Компанията „Модерна“ вече предупреди, че е възможно сегашните ваксини да не изграждат добра защита срещу новия вариант. Според д-р Аспарух Илиев това няма да направи препаратите неефективни.

„Човек може да бъде заразен, но вероятността да има тежко заболяване най-вероятно ще бъде по-ниска при ваксинираните или преболедувалите. Ако възможността за бустер съществува днес - моят съвет е да се направи днес, а не да се чака нещо, което сигурно ще има на пазара, но не знаем кога“, заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Експертът не изключва възможността COVID-19 да мутира толкова, че ваксините вече да не му противодействат. Но при такава ситуация - той най-вероятно няма да може и да ни зарази.