До дни влизат в сила новите правила за връчване и плащане на шофьорски глоби по граничните пунктове. От МВР гарантираха, че нито шофьорите, нито пътниците ще бъдат връщани от границата.

Заради проверките по границите хиляди шофьори ще научат за честитките от КАТ точно преди да напуснат или да влязат в страната. Споделят, че ще възникне проблем със служебните автомобили, защото колите водят на един човек, а се карат от няколко души. 

Глобите могат да се обжалват в 14-дневен срок. За наказателни постановления срокът е седмица. А най-сериозният проблем е, че ако не проверят изрично в КАТ, хората няма как да разберат, че са глобени, твърдят юристи.

„Как може да се осигури адекватна защита и как се предполага, че те по време на почивката си ще могат да си осигурят юридическа помощ, ще обмислят вариант за обжалване. Апелът ми към Пътната полиция е в електронния регистър да бъдат отбелязани и електронните фишове, и наказателните постановления, които не са връчени“, отбеляза адв. Виталий Чаушев.

От Пътна полиция контрират, че пари за невръчени глоби не се дължат и няма как да фигурират в регистъра.

И пътниците, и шофьорите, които знаят за глобите си, но не са ги платили, ще могат да пресекат границата. Няма да имат обаче правото да шофират, тъй като ще остават без книжка докато не платят.