И днес въздухът в много градове в България беше не само мръсен, но и опасен.

Изводът е от данните, както на Столичната община, така и на Европейската агенция и на платформата airbg.info.

Снимка: btvnovinite.bg

Превишения до 7 пъти над нормата бяха отчетени дори в обедните часове.

Най-замърсен беше въздухът в Дупница, където бяха отчетени нива на фините прахови частици от над 350 микрограма на кубичен метър при норма – 50. Или 7 пъти над допустимото.

Снимка: btvnovinite.bg

На второ място е София. А в Пазарджик и в Пловдив замърсяването стигна 4 пъти над нормата.

В борбата с мръсния въздух в столицата засилиха проверките за изгаряне на отпадъци – днес те бяха 54, като при 6 от тях са констатирани нарушения и са съставени актове.

Снимка: btvnovinite.bg

При много случаи обаче проверяваните са агресивни срещу инспекторите, разказват самите те. „Имали сме случаи в които ни псуват, сутринта са хвърлили по колежката дърво, за да покажат, че имат дърва”, споделя Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Снимка: btvnovinite.bg

От там напомнят, че сигнали, жалби и предложения се приемат в писмена форма, по електронен път или вербално.

Анонимни сигнали и предложения не се приемат.

Днес буферните паркинги в София отново бяха безплатни.

Но за пореден ден нямаше зелен билет. Според местната власт не били достигнати нужните стойности на замърсяване на града.

Снимка: btvnovinite.bg

Недоволство срещу проблема имаше и в Благоевград. Според гражданите там основни замърсители на въздуха в града са завод, преработващ кюспе, и още няколко предприятия.

„Принудени сме вече да излезем и да стачкуваме. Дано да се оправят нещата, сега малки деца, какво ще стане, диспансерът е пълен с болни хора. Не може вече да дишаме, ето, ако не е тая помпичка, падам и умирам”, споделя пред камерата ни Петрана Костова.

Кметът излезе при стачкуващите и обеща пред предприятието, сочено за основен замърсител,  да се монтират две измервателни станции, които да отчитат чистотата на въздуха. Ако се докаже, че това е причина за мръсния въздух, ще се предприемат мерки за промяна на дейността.