Забелязва се масова миграция от големите градове към малките населени места тази година заради епидемията от коронавирус.

В 205 общини у нас регистрират приток на жители – безпрецедентен ръст в най-новата ни история. Отливът е основно от София, Пловдив и Варна. Завръщат се и много сънародници от чужбина.

Снимка: bTV

В същото време се запазват големите различия в пазара на труда.

София изпреварва над два пъти икономически центрове като Варна, Стара Загора и Пловдив. В Търговище, Силистра, Монтана, Видин, Ямбол и други райони безработицата расте.

Снимка: bTV

Село Пърличево е сред многото обезлюдяващи се села в Монтанско. За възрастните и болни хора пазарува кметският наместник, а на много от тях им се налага всеки месец да пътуват до Монтана за лечението си.

Демографите са категорични, че в Северозападна България качеството на живот продължава да се влошава.

"Ниски доходи на населението, сравнително нисък спрямо националния брутен вътрешен продукт на човек от населението, влошаващо се здравеопазване, остаряване на населението, което е предпоставка за по-висока смъртност и съответно за по-ниска раждаемост", обясни доц. д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Кърджали пък е регионът с най-висок прираст на населението. Най-видимо расте село Черноочене. Предимно с хора, заввърнали се от чужбина.

Според кмета на Черноочене селата около общинския център средно на година се увеличават с по 80 души. Прирастът обаче не винаги е реален, тъй като в обхваща и семействата на изселниците.

"Всяка една община в тази област привлича население и механичният прираст е положителен, както в областния център Кърджали, така и в Ардино, така и в Крумовград, където знаем, че има нова инвестиция и нови работни места", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Освен Кърджали, столицата също регистрира ръст в населението.