Сезонът по морето започна трудно, късно и ще приключи рано в епидемията, прогнозира браншът.  От средата на септември хотелите в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг ще затварят поетапно.

В курорта се готвят да започнат преждевременното затваряне заради липсата на чартърни полети и туристи. Макар плажът да изглежда пълен, много от хотелите въобще не отвориха, а  и работещите не могат да бъдат запълнени.

По-ниските цени станаха привлекателни за българските туристи.

"Може би повече българи има, отколкото чужденци, което от една страна е хубаво. Иначе ще спасят сезона може би, въпреки че ги чувам, че доста хотели ще затварят“, каза туристът Генади Якимов.

В момента има изключително малко туристи от Западна Европа, включително от традиционно силни дестинации като Германия. Затова от септември затваряме обекти, обясняват хотелиери.

"Всички сме наясно, че нито българите, нито румънците почиват в края на септември. Почивка в септември и октомври обикновено си позволяваха западните пазари, такива които в момента ги няма в България", обясни хотелиерът Елена Иванова.

Работещите хотели не помагат да запълнят базата си нито с българи, нито с чужденци, които пристигат с коли и автобуси.

Строгите мерки заради коронавируса също отказа много хотели да работят.

Някои от хотелите са работили само по 2 седмици този летен сезон и поради нерентабилност са затворили.