Недостиг на апарати за хемодиализа има в болницата в Троян. Пациенти редовно отлагат терапия заради чести повреди в животоподдържащите системи.

В отделението по хемодиализа се правят процедури на 18 пациенти от общините Априлци и Троян. През последните две години обаче все по-често се случва болни да биват връщани. Причината са повреди в диализната апаратура и липсата на резервен вариант. 

Заради счупен апарат тази сряда за диализа пристигат четирима вместо петима пациенти. 

Юрий Пеневски е на животоподдържаща терапия от 12 години - четири дни в седмицата за по четири часа. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ей го моят апарат пак не работи. Миналата година пак се налагаше да ходя до Плевен на диализа, тука скоро идвам на диализа, апаратът не работи. Звъня къде да ходя, ходих на Червен бряг на терапия. Сега предната седмица в два от дните пак ходих там“, разказва Юрий. 

Освен проблемите с неработещи апарати и включените също притесняват пациентите. От един от тях непрекъснато тече вода. Според инж. Илия Илиев от отделението по хемодиализа това е „теч от банките“. 

Въпреки проблемите, пациент без диализа не остава, категоричен е сестринският екип. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Този, който ще дойде втора смяна му се обаждаме и ще дойде трета, и така. Това е всичко за сметка на психиката на персонала и пациентите“, казва Валя Димитрова, старша мед. сестра на отделението по хемодиализа в МБАЛ в Троян.

„Пациентите не страдат! Имаме нужда от апарат резервен, действително, но ръководството на болницата е уведомено“, казва д-р Станка Лалева, началник на отделението по хемодиализа в МБАЛ-Троян. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ръководството обаче отрече да е запознато с проблема с терапията за хемодиализа. В общината искане за животоподдържащата апаратура не е постъпвало.