Незабавни компенсации от държавата заради високите цени на тока за промишлеността - за това настояват бизнесът и синдикатите у нас, които се събраха на протест под прозорците на властта.

Бизнесът иска да се компенсират всички небитови потребители в страната, които са 600 хиляди. Работодателите предупреждават, че ако не се предприемат мерки, икономиката на практика ще спре.

Снимка: Ладислав Цветков

"Ние сме тук, защото телефоните ни прегряха от фирми, които имат непосилно високи сметки за ток, в пъти повече от претходните няколко месеца. Тук сме, за да дадем ясен сигнал, че са необходими компенсаторни мерки в размер на сумите, които са над прогнозираните от КЕВР, за да не изпаднем в ситуация на икономически колапс, увеличение на цени, спирала от инфлация и освобождаване на работници", заяви Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Минчева добави, че на този етап се предлагат единствено мерки, за които е необходим работещ парламент и които могат да бъдат приложени едва след няколко месеца.

Снимка: Ладислав Цветков

На този фон държавата обаче предложи нови мерки за компенсиране на бизнеса и уязвимите групи в обществото, като част от тях са свързани с нова методика за определяне на цената на доставчик на тока за 250 хиляди фирми.

Очаква се днес протестиращите да се срещнат със служебния премиер Стефан Янев.