Тази седмица започват проверки в Народния театър. Поводът е скандалът с надрасканата врата на пиара на театъра Велислава Кръстева от режисьора Александър Морфов.

В предаването "Защо, господин министър?" Минеков нарече скандалът война. 

„Имах достатъчно близък контакт със сегашния директор Васил Василев, имах му пълно доверие, надявах се нещата да тръгнат по някакъв светъл начин, зад него стояха Сашо Морфов, Явор Гърдев и в момента тази война води до тежък разпад, персоните са няколко, които той е назначил и които носят тежък политически оттенък“, заяви Велислав Минеков, министър на културата.

Министърът визира пиара на Народния театър Велислава Кръстева, чиято врата бе надраскана в края на октомври. Кръстева е била депутат, заместник министър на културата и бивш пиар на ДПС.

Вчера, без да посочва Александър Морфов, тя излезе със статус във „Фейсбук“.

"Кой си ти, който организираш публичен линч? Извършваш опит за гражданско убийство? Някакво средновековно аутодафе? Клеймиш и се гавриш с някого, с когото просто не си съгласен, не го приемаш и искаш да го изчезнеш!?", написа Велислава Кръстева, пиар на Народния театър.

Преди дни режисьорът призна в отворено писмо, че той е надраскал вратата на кабинета й.

"Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено. Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствия“, заяви режисьорът  Александър Морфов.


И Морфов, и Кръстева не коментираха пред камерата ни днес.

В предаването „Тази сутрин“ депутатът от ДПС Петър Чобанов каза, че е недопустимо Кръстева да бъде преследвана заради политическите си убеждения. 

„Велислава Кръстева, която, за съжаление, беше подложена на гонение, което не се побира в здравия разум и етиката по политически причини, знаете, че дискриминацията е категорично забранена. Тя не крие, че е член на ДПС и го е подкрепяла през годините, но това не я прави по-малък професионалист“, коментира Петър Чобанов от ДПС.

Минеков уточни, че все още не е поискал нито една оставка, а проверките в театъра ще бъдат финансови.

В разгара на скандала Захари Карабашлиев сам се оттегли от поста главен драматург на театъра с мотив, че не приема името му да се споменава в контекста, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава.