Заради Никулден от Българската агенцията по безопасност на храните започват проверки на магазини в цялата страна. Те ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и КЗК и ще продължат от 3 до 7 декември.
Ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури и търговия с риба и рибни продукти, складове, както и заведения за обществено хранене.
Инспекторите ще следят дали рибата се продава на места, регламентирани за тази цел, какъв е произходът на предлагания продукт, ще се правят проверки и за нелоялни практики и злоупотреби.
Тази година цената на шарана ще варира около 5,5 лв./кг.
„Дали ще е бъде точно 5,5 лв./кг или малко по-нагоре, или по-надолу, зависи колко риба ще се изкара“, каза за „Фокус” д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”.
По думите му освен шаран, обикновено на Никулден се купува пъстърва, както и морски риби.
За да бъдат потребителите наясно какво риба купуват, от БАБХ дават няколко полезни съвета. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
При нередности потребителите могат да подават сигнал на сайта на Агенцията или на телефон 0700 122 99.