Съдебният процес по делото за "Царските конюшни" срещу областния управител на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова стартира на 3 октомври, реши Специализираният наказателен съд.

Веселин Пенев ще отговаря за две престъпления. Първото е за умишлена безстопанственост за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за стопанисването на повереното му имущество. А именно, за бюджетни средства на Софийска област в размер на 118 439 лв., както и за държавен имот, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

Второто обвинение срещу Пенев е за това, че съзнателно сключил три неизгодни сделки от името и за сметка на българската държава.

Продал е държавната част от недвижимите имоти по занижени цени за сумата от 658 870 лв., при обща пазарна стойност в размер на 10 989 000 лв. От действията му са произлезли вреди за държавата в размер на 10 330 130 лв.

Юлия Цекова е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота в центъра на София, с което също е нанесла щети на държавата за милиони.