Почти на финала е разчистването на прохода Троян - Кърнаре, затворен за движение за всички моторни средства след обилния снеговалеж и ураганните ветрове в началото на миналата седмица. 

По едно и също време от Троян и от Кърнаре към билото се отправиха роторни снегорини, грейдер и друга специализирана техника. 

Добрата новина е, че времето позволи на машините да работят през целия ден. Така, проходът се очаква да бъде отворен скоро. Най-трудно и бавно се оказа пробиването на преспите под върха.

За три часа снежната тапа под билото от северната страна беше пробита. На места платното обаче все още е покрито с ледена кора. След като и тя бъде отстранена ще започне опесъчаването, а движението през прохода ще бъде възобновено.

Техниката се движи с 3-4 километра в час. Голямата надморска височина също затруднява работата.

Общата дължина на Троянския проход е 40 километра и е единственият, който през зимата остава затворен с дни, дори седмици.

В момента обаче също не липсват нарушители, които се опитват да преминат, въпреки предупредителните табели, че проходът е затворен. Те обаче биват спирани от снежната тапа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!