Общински съветници обвиниха районния кмет на "Красно село" в присвояване на европари. Министерството на труда и социалната политика и общината, започнаха проверка по случая.

Жалба от гражданин за неправомерно използване на 104 000 лева по програма в помощ на уязвими в коронакризата стана повод за напрежение в общинския съвет. Сигналът е подаден до председателя на финансовата комисия Георги Георгиев от групата на ГЕРБ, който в продължение на месец не получава отговор от кмета на Красно село. 

Районният кмет Росина Станиславова от своя страна каза, че не е имало други желаещи да поемат позицията ръководител на проекта.  

"Аз съм поела организацията в свои ръце, след като съм водила комуникация с хората от управленския екип. Дали ръководител е кмет или заместник – кмет няма никакво значение", посочва тя. 

От районната администрация признават, че не са предоставили информацията за разходването на средствата. Като причина изтъкват съмненията си в истинността на сигнала за злоупотреби. 

Снимка: btvnovinite.bg

365 700 лева са предвидените средства за район Красно село по европейската програмата за патронажна грижа. Предназначението им - да се осигури доставка на храна на болни от коронавирус възрастни. Самата храна е финансирана от друга програма. 

Снимка: btvnovinite.bg

От целия бюджет 261 000 лева са отишли за 30 души персонал, който доставя храната. А над 100 000 лева са за разходи - маски, гориво, както и около 40 000 лева, изплатени като възнаграждения между петима от управляващия проекта екип, сред тях и кметът. 

От "Демократична България", издигнали Росина Станиславова през 2019 г., оттеглиха доверието си от нея.

Снимка: btvnovinite.bg

"Кметът на район "Красно село" г-жа Станиславова е създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма", посочват от партията. 

Министерството на труда и социалната политика сезира Агенцията за държавна финансова инспекция и Инспекцията по труда да се произнесат дали има нарушения при управлението на проекта. 

Столичната община също започна проверка. Такава вече е разпоредена и за разходването на средствата по същата програма и в другите райони.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!