Апелативната прокуратура във Варна разпореди проверка в домовете за възрастни хора в 6 области в Северна България.

По сигнал от главния държавен здравен инспектор прокуратурата е установила нарушения в Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна. Там заразените с коронавирус са 14. Пет от тях - от персонала.

Извършени са проверки през нощта на 30 срещу 31 юли. Има данни за престъпление. Ако се докаже, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Близо 5000 души живеят в 82 дома за стари хора у нас. До края на извънредното положение посещенията в тях и настаняването на нови обитатели е забранено.

Още 33 положителни проби за COVID-19 са установени в Дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе.

Заразените домуващи вече са 83, а двама от тях починаха въпреки усилията на лекарите.

С COVID-19 са и 7 души от персонала. Хората със симптоми са в болница. 21, които са без оплаквания, са под карантина в сграда извън града. Останалите се изолират в самия дом - на съседни етажи с останалите.

„Проявяват разбиране. Всички си стоят по етажите, по  стаите, даже в момента никой не излиза и в двора, което за нас е по-голямо улеснение“, заяви Ани Венкова, директор на Дом "Възраждане".

Персоналът обаче не достига. Затова от общината ще искат от социалното министерство допълнителни възнаграждения. Министър Сачева днес ги обеща. Увеличение от август е предвидено за близо 10 000 социални служители.


„Не искат да напускат, но имат притеснения да работят с положителни и е нормално, защото все пак всеки има и вкъщи близки“, допълни Ани Венкова.

„Апелирали сме към неправителствени организации, предстои доброволците следващата седмица да минат тестове“, съобщи Катя Петрова от дирекция "Социални дейности".

Все още не е ясно откъде е дошла заразата. В дома живеят общо 240 души, които се тестват от началото на седмицата.