Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето. След скандалната фактура от 530 лева за промиване на уши на Златни пясъци, Медицинският надзор започна проверка на медицинските центрове по Черноморието, а екипът ни се натъкна на още случаи на скъпо здравеопазване.

Общо 13 са регистрираните медицински центрове в Слънчев бряг и Несебър. Заедно с практиките на личните лекари и индивидуалните лекарски практики цифрата нараства на 60. Много малка част от тях имат сключен договор със Здравната каса. Дори и той обаче не прави услугите по-евтини.

Ако се разболеете и нямате направление от личен лекар, цените са поне 4-5 пъти по-високи, отколкото в частни центрове в Бургас например. Така един преглед струва 160 лева, а рентгенова снимка – 120.

Преди дни 4-годишният син на Свилен вдига 40 градуса температура, с разстройство и повръщане. От Спешния център в Несебър ги изпращат в медицински център в „Слънчев бряг”.

"Казаха, че не работят с българи, понеже се оказа, че само за спането трябваше да дадем 350 лв., само за спане. Отделно за лекуване още 350 ни вземаха, 353 лв. за две банки глюкоза и сега другите лекарства не знам", разказа Свилен Стоянов.

Въпреки че и двамата родители са здравно осигурени, отказват престой в клиниката и си тръгват с детето в полунощ. От ръководството обясняват, че цените по Каса са само за пациенти с направление от личен лекар. Тези, които нямат, плащат по ценоразпис.

"В ресторанта зависи какво ще си поръчате. Не, че клиниката е ресторант, ама в крайна сметка принципът е един и същ – ползват се определени неща, те струват толкова", заяви д-р Станко Чобанов – управител на МСЦ в Слънчев бряг.

Крайната цена зависи от процедурите.

"Примерно, една травма на крак, ако се направи рентгенова снимка, цената ще е една, ако не се направи рентгенова снимка, цената ще е друга", допълни още д-р Чобанов.

В Златни пясъци цените са идентични за целия курорт. В центъра, в който работи д-р Чакоян, прегледът струва 160 лева. Пациентите са предимно чужденци с медицинска застраховка.

„Това са цени, които са европейски и те просто не подлежат на коментар спрямо Европа. Дори цените са ни по-ниски от някои от по-популярните курорти в ЕС", заяви д-р Марио Чакоян.

От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" обясниха, че няма как да се месят в ценообразуването в частните медицински центрове, но могат да упражняват контрол.

„Ние контролираме нещо много важно. Това е дали тези хора надлежно са уведомени за тези свръхцени. И пациентът да избере дали ще се лекува срещу 500 лева да му промият ухото или ще отиде там, където цените са значително по-поносими за същата работа и същото качество”, каза д-р Константин Гърневски от медицинския надзор.

От "Медицински надзор" ще сезират и Комисията за защита на потребителите. Проверките на медицинските центрове по Черноморието все още текат.