Започва подготовка за умъртвяване на прасетата от заразения с Африканска чума свинекомплекс край село Никола Козлево в Шуменска област.

Към момента достъпът до обекта остава ограничен, а ветеринарните власти все още разследват как заразата е проникнала сред животните.

Двете домашни прасета на семейството на Детелина СА заколени още през юли миналата година като превантивна мярка срещу африканската чума. Сега хората в Никола Козлево се чудят как въпреки това заразата стига до големия свинекомплекс край селото.

Властите все още изясняват как чумата е достигнала до животните в промишлената ферма.

Снимка: bTV

Една от причините за новото огнище на африканска чума в Шуменско може да са плъхове, които са преминали металните ограждения, заяви проф. Паскал Желязков, председател на БАБХ.

Втори ден пътят към свинекомплекса се охранява от патрул на полицията, очаква се в началото на следващата седмица да започне и умъртвяването на 24 500 прасета.

След умъртвяването на прасетата, ще започне дезинфекция на свинекомплекса. Те ще бъдат загробени на специална площадка, която ще се обезопаси така, че да не се замърсят подпочвените води.