Започва национално преброяване на дивите мечки. Добронамерените животни от приказките продължават да са реален проблем от действителността за много от населени места в Родопите.

Над 50 са нападенията от мечки до месец септември тази година. Според Екоминистерството ситуацията се нормализира с раздаването на електропластирите, които спират дивите животни. Страхът на хората обаче остава.

В родопското село Стърница за последните 10 месеца има 7 нападения от мечки, а хората се оплакват, че вечер не смеят да излязат от домовете си.

„Страх ме е да се покажем на вратата. Имам страх да си излезем навънка”, разказва баба Минка. За последната година това е второто нападение на мечка в двора на 91-годишната жена. Всеки път дивото животно й отнася по едно шиле.

„Човек да убиеш, може да се отървеш. Мечка да убиваш - не можеш”, смята жител на селото. Кметът Анчо Тимаров е част от ловната дружинка на Стърница. Разказва за над седем случая на нападения с убити животни през последните месеци. „Така ги пазят висшестоящите, че са забравили, че има хора в този край”, коментира Тимаров.

Специалистите от Екоминистерството са категорични, че след въвеждането на електропластирите, нападенията от мечки са намалели двойно.

Основните причини за нападенията на мечките са глад за месо, което най-лесно може да се намери в селата. В началото на ноември започва преброяване на дивите мечки в региона по специален метод. Коя от тях е опасна обаче трудно може да се определи.

Никой от Стърница не се наема да убие мечка дори тя да е в двора му. Глобата за застреляна мечка е над 5000 лева. Може да последва и затвор.