В Сливен започна делото за убийството на 6-годишното момиченце от село Сотиря. Според прокуратурата тя е била изнасилена и пребита от 21-годишния Мартин Трифонов. Близките на убитото момиченце искат обезщетение в размер ма 400хил. лв. от обвинения за тежкото престъпление.

Срещу мъжа са повдигнати три обвинения – за убийство с особена жестокост, за опит за изнасилване и за блудство. Той направи пълни самопризнания.

Наказанията, предвидени от закона са до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Чрез служебен защитник Мартин Трифонов поиска да не бъде разпитано вещото лице и да има съкратено съдебно следствие.

Снимка: БГНЕС

Момиченцето беше намерено мъртво в Сотиря на 15 август 2019 г. Заподозреният беше заловен след издирване и ранен по време на задържането.

Трифонов беше настанен в болницата на Софийския затвор, днес беше конвоиран до Сливенския съд. 

Близките на убитото дете за първи път след трагедията виждат очи в очи обвиненият за престъплението. След серия от протести те успяха да постигнат промяна в закона, така че въпреки самопризнания – убиецът да получи най-тежкото възможно наказание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Днес стават 144 дни и 36 часа от загубата на моето съкровище. Представих си срещата, но губя почва под краката си, искам само едно – доживотен затвор без право на замяна. И ако може – да приключи още днес“, каза бабата на убитото момиченце Милка Георгиева.

Бабата каза още, че обвиненият за убийството на внучка ѝ не заслужава да бъде наричан човек. Роднините на момиченцето посочиха, че за тях справедливо наказание е смърт, но тъй като законът не го позволява настояват за доживотна присъда.