Край на изборите 2 в 1 за народни представители и членове на Европейския парламент от България. Започва броенето на бюлетините.

Броенето във всяка секция може да проследите от платформата на ЦИК – ТУК.

След обявяване на гласуването за приключило член на секционната избирателна комисия поставя устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на стойката от комплекта.

Какви са инструкциите към секциите за видеозаснемането?

Председателят на СИК включва устройството за видеонаблюдение, след което сканира QR кода от плика, съгласно предоставените инструкции.

Устройството за видеонаблюдение се поставя върху масата, на която ще се извършва преброяването на бюлетините по начин, който осигурява видимост към всички действия на СИК.

Според Методическите указания на ЦИК за точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитане на всеки глас. Трябва да се виждат бюлетините и да се прочита отбелязаното в тях.

Член на СИК следи за работата на устройството. В случай на прекъсване, QR кодът се сканира отново. Устройството за видеонаблюдение се изключва след подписване на протоколите на СИК от всички членове на СИК и обявяване на резултатите от гласуването.

След подписването на протоколите и обявяването на резултатите председателят на СИК изключва устройството за видеонаблюдение, след което устройството за видеонаблюдение, заедно със стойката, зарядното устройство и инструкцията с QR кода се опакова в пакет, върху който се поставя надпис: „Устройство за видеонаблюдение на СИК.

Пакетът се подписва от членовете на СИК и се подпечатва с печата на СИК.

Пакета с устройството за видеонаблюдение, както и чувалите с бюлетините и другите изборни книжа се отнасят в Районната избирателна комисия.

Предварителните резултати от изборите за Народно събрание ще откриете ТУК.

Кои ще излъчат евродепутати от България – вижте ТУК.