Започна дълго подготвяната операция по източването на горивото от потъналия в залива на Созопол кораб „Мопанг”, който замърсяваше морето в региона.

Днес водолазите започнаха контролно изпомпване на мазута от един от шестте резервоара, за да тестват избраната от фирмите технология. Това ще продължи и утре.

Предполага се, че само в този резервоар има около 90 тона гориво. Какво е точното количество мазут в потъналия кораб ще стане ясно след края на операцията. 

Снимка: bTV

Изтичането на повърхността продължава, но е в малки количества. Разливът е ограничен със заграждения, застопорени със 6-тонни бетонни котви, уверяват от Морската администрация.

„По-скоро се сбъдват по-лошите предсказания за голямо количество гориво на борда, но не може да се каже колко… Желанието е по-скоро кампанийно да се източи, с оглед да се ограничава разлива, защото всяко едно такова нещо е свързано с някакви минимални разливи. Да се надупчи корабът буквално като решето, да се прецени къде има гориво и в последствие вече на раз да се източи… Може би над 200-300 отвора ще бъдат направени в, за учудване, доста здравия стоманен корпус”, обясни водолазът Михаил Заимов.

Взети са проби за изследване на състава и плътността на горивото, престояло близо век под водата.