В Русе започна ваксинирането на хора, които са бездомни или скитащи. Инициативата е съвместна между Червения кръст и Здравната инспекция, които са осигурили нужните ваксини за социално слабите лица.

Ваксинирането е и по желание на самите хора, за които БЧК се грижи през зимата в кризисната си трапезария.

Снимка: Емил Димитров

„Възползвам се от случая, че не се налага да се плаща, защото нямам такава възможност. Имам намерение да се ваксинирам, за да не съм опасна за околните, за децата си и т.н.“, казва 56-годишната Антоанета Дончева.

„Правя го за лична и обществена безопасност, пък и годините вече станаха доста. Казаха, че за хора над 65 години е по-безопасно да се ваксинират“, споделя 66-годишният Кирил Цветков.

Снимка: Емил Димитров

И двамата нямат притеснения от странични ефекти и смятат, че ваксината дава гаранция, че ще бъдат по-защитени от вируса.

Преди поставянето на иглата от лекаря от РЗИ, на всеки бе мерена температурата и кръвното налягане, заедно с разговор дали имат съпътстващи заболявания.

Снимка: Емил Димитров

Над 25 души от общо 66 потребители на Кризисната трапезария са се записали за ваксиниране в следващите няколко дни. От БЧК са готови да им окажат всякаква помощ.

Снимка: Емил Димитров

„Тези лица нямат лични лекари, ако случайно почувстват нещо, неразположение, могат да дойдат при нас в БЧК, ние да се свържем съответно със здравните власти или при по-тежки случаи да потърсят помощ направо в Спешно приемно отделение“, обясни директорът на БЧК-Русе Антоанета Ябанозова.

Всички ваксинирани получиха и като подарък пакети с подкрепителна закуска, натурален сок, чорапи и маски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!