Тази неделя назначават на членовете на секционните избирателни комисии за вота след месец. Едва тогава може да започне масовата им ваксинация.

Към момента първа доза на „Пфайзер“ са получили членовете на районните избирателни комисии. Цялата изборна администрация е от близо 80 хиляди души и при желание може да получи ваксина. Очаква се да бъдат открити 12 500 секции.

На места в страната вече започна ваксинацията и на членовете на СИК. Във Варна, където са близо 3500, засега са ваксинирани 263-ма. В Пловдив и Пловдив-област са назначени общо 7 хиляди души, от тях засега желание за ваксинация имат 1500.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че денят беше отреден за имунизация на комисиите, в пункта в Пловдив дойдоха хора, които също искат ваксина, но бяха върнати. По-малко от 10% от членовете на СИК в областта и около 25% в града са поискали защита от вируса.

В пункта на мездренската болница тази събота първа доза на „Пфайзер“ получиха над 20 души, част от комисиите.

Снимка: btvnovinite.bg

Ваксините тук се поръчват ден за ден, по думите на лекарите, защото не могат да ги съхраняват.

В 23-ти многомандатен избирателен район в София все още се уточняват кой ще влезе в секционните комисии.

„До този момент разговарях с всички районни кметове и секретари все още освен район младост нямат пълен състав на СИК“, казва Полина Витанова, секретар на РИК на 23-ти МИР, София.

А срокът за списъците е вдругиден. От Централната избирателна комисия казват, че и втората доза на имунизираните е гарантирана.

Снимка: btvnovinite.bg

„Такива са уверенията на министерството на здравеопазването, че ще има две дози за всички“, казва Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Част от сроковете нарочно бяха изтеглени по-рано, за да могат участниците в изборния процес да се ваксинират.