Ремонтът на трасето на трамвай 5 върви по план и вече започна полагането на новите релси. Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че е изискала от строителите да осигурят непрекъснато присъствие на екипи по трасето, така че сроковете за подмяна на релсите да бъдат спазени.

По план до пролетта на 2022 г. релсите от Съдебната палата до квартал "Бъкстон" трябва да са сменени с нови, след което ще започне вторият етап от ремонта на трасето до "Княжево". 

"От днес започна монтирането на релсовия път на площад "Македония" в участъка от "Руски паметник" до бул. "Христо Ботев". Това е част от един от най-големите обекти, по които работим като част от реконструкцията на най-старото трамвайно трасе по бул. “Цар Борис III“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов провери реконструкцията на обекта.

"Поискала съм от изпълнителя да бъде наситено с работници, навсякъде, където има фронт, да се работи, за да се гарантира спазването на срока", посочи също Фандъкова. Тя подчерта, че е засилен контролът на обекта.

"Постоянно се взимат проби от всички възможни материали от основата, от бетона, за да се следи качеството. Материалите се изследват в няколко независими, акредитирани лаборатории" – каза още столичният кмет.

От следващата седмица се очаква да започне монтажът на релсите и при "Пирогов", съобщиха от Столичната община. Участъкът от Съдебната палата до бул. “Бъктстон“ трябва да бъде пуснат следващата пролет и да започне работа в следващия - от "Бъкстон" до "Княжево". 

Трасето в района на площад "Македония" ще се превърне в линеен парк, със "зелени" трамвайни линии и места да паркиране по проект на френско проектантско бюро.

Продължава работа и на ул. “Алабин“. Работи се и по останалите строителни инфраструктурни обекти като ул. “Тодор Каблешков“, ул. “Шишман“, ул. „Първа българска армия“.