Важна промяна за столичани – започна ремонт на трасето на трамвайна линия номер 5. Това е една от най-натоварените линии в София, обслужваща над 50 хил. пътници на ден.

Ремонтът струва над 40 млн. лв. и ще продължи до 2023 г., като ще се извърши на два етапа, обясни в ефира на „Тази сутрин“ инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление „Обществено строителство“.

По маршрута на трамвая вече се движи автобус, обозначен с „ТМ5“. В пиковите часове интервалът му ще е на 5-6 минути, увериха от Столичната община. Промени има и за автобус 260 от Горна баня. Той вече ще спира на всички спирки по бул. „Цар Борис III“, а не както досега – само на основните.

Първият етап от ремонта ще обхване участъка от Руски паметник до Съдебната палата, а втората – от трамвайното ухо „Бъкстон“ до трамвайно ухо „Княжево“.

Ще бъдат ремонтирани и пътните платна и тротоарите в участъците, където линията се пресича с автомобилното движение. Очаква се и скоростта на трамвая да се увеличи след ремонта, добави инж. Джоргов.

По негови думи трасето не е ремонтирано над 30 години – от 1988 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!