Отново референдум край морето – второ обществено допитване ще решава дали жителите на 4 села да останат в община Несебър или да преминат към Обзор.

226 жители на населените места Баня, Емона, Паницово и Козница имат право да гласуват.

Вчера ЦИК препоръча на ОИК-Несебър да спре провеждането на референдума до окончателното решение на съдебния спор. Вчера от ОИК-Несебър съобщиха за bTV, че в обмислят дали да се съобразят с това решение.

След няколко месеца протести, жалби и дела, все пак вторият референдум е факт. 

Снимка: btvnovinite.bg

"В късните часове ОИК подложи на гласуване последващите си действия - дали да има, или да няма референдум. Нямаше мнозинство за спиране на референдума. Съобщението на ЦИК нямаше разпоредителен характер", каза Силвия Димитрова, председател на ОИК-Несебър.

Административен съд – Бургас е издал определение за отмяна на контрареферендума срещу отделянето на селата край Обзор от община Несебър, който общината беше насрочен за тази неделя. Това стана след като ВАС върна делото за повторно разглеждане на магистратите в Бургас в петък следобед.

Съдът е отменил решението за този втори референдум като незаконосъобразно. Делото е по жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова, според която не може да се проведе референдум, тъй като тези четири села още не са се отделили от Община Несебър.

Снимка: btvnovinite.bg

До тази ситуация се стигна след провеждането на референдум за отделянето на Обзор и околните села от Община Несебър. Близо две трети от гласувалите в допитването подкрепиха искането да се отделят от община Несебър. В четири от селата – Баня, Емона, Паницово и Козница, жителите обаче гласуваха против отделянето, а Община Несебър насрочи "контрареферендум" за тяхното връщане в нейните предели.