Започна източването на горивото от цистерните, които дерайлираха вчера край Ветово. До момента е прехвърлено половината количество бензин. На място продължават да работят и експерти от Националния борд за разследване на произшествия в транспорта.

Товарната композиция вече е изтеглена от жп линията, като са останали само дерайлиралите цистерни. Мястото на катастрофата продължава да е отцепено, но няма опасност за близките населени места.

От националния Борд за разследване на произшествията в транспорта съобщиха, че са отправили искане за допълнителни експертизи, които да изяснят причините за инцидента. Версиите, по които се работи, засега са три - проблеми с железният път, вагоните или режима на движение.

„Скорост превишена няма, не мисля, че има към тоя етап, поне от устните потвърждения на локомотивните бригади. Скоростта е варирала от 16 до 20 км“, заяви Бойчо Скробански, зам.-председател на Националния борд за разследване на произшествия в транспорта.

„Направена е организация тази нощ да се работи, докато не се източат трите цистерни, които са най-рискови. Включително с колегите от превозвачите, с фирмата, която ни осигурява помпа и логистиката на източване, вагони, локомотивни бригади, локомотив“, каза Борислав Аврамов, главен ревизор в НКЖИ.