Започна изплащането по 40 лева на ден за бежанец от Украйна на хотелиерите. Първият транш от Министерството на туризма е над 11 милиона лева, а доброволци алармират, че пунктовете за събиране на помощи са празни. 

Над 300 жени и деца, сред които и бебета, спасили се от Мариупол и Николаев, са намерили подслон в Обзор, след като в кризисния център във Варна се наложило да спят на земята.

"Там имаше толкова много хора по земята, деца плачат, отворихме за три дни!", разказа Десислава Николчева, управител на детски лагер в Обзор.

Избягали от войната с дрехите на гърба си, имат спешна нужда от памперси, мляко за бебета, лекарства.   

В Кризисния център в Бургас срещаме и Ина с 8-годишния й син.

"Спахме в мазе с детето, огромен стрес. Имаме нужда от детски летни дрехи и обувки", каза Ина от Киев.

"Няма козметика, няма храна редовно, няма бебешки неща. Сега идват хора с най-трудните психологични състояния“, обясни доброволецът Александра Долгих.
 
Александра признава, че търсещите помощ са се увеличили многократно за сметка на помагащите. Според държавата нужното е осигурено. От днес започна разплащане с хотелиери, настанили бежанци от края на февруари.  
 
"БЧК, ако трябва, организира дарителски кампании и разпределя даренията между нуждаещите се. Тоест, аз отговарям за това БЧК да има всичко необходимо в района на Бургас, Несебър и т.н", каза полк. Валери Рачев от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна.

"Плащането вече е извършено. Може би има хотелиери, които вече са си получили парите по програмата за хуманитарна помощ. За нас това не е забавяне", отбеляза Ирена Георгиева, зам.- министър на туризма.
 
Наложила се е допълнителна проверка заради дублиране на бежанци в някои от хотелите.