Започна делото срещу младежите, обвинени в опит за убийство на малко дете. Четиригодишният Христо Велински системно е бил малтретиран. Това стана ясно от показанията на няколко лекари по делото срещу Патрик Първев и Александър Донов, обвинени в опит за убийство.

Според Соня Чакърова от Бърза помощ, когато екипът отишъл на адреса, детето изглеждало като паднало или блъснато от велосипед или мотор. То било в безсъзнание с хематоми и категорично не можело да се каже, че е паднало от легло.

Неврохирургът от "Пирогов" Милко Милев каза, че детето е прието с много травми, едната му зеница била разширена, имало и кръвоизлив.

Семейството на детето поиска кръвнина от по 100 хиляди лева срещу всеки един от подсъдимите. За по-малко от час бяха приети всички 5 експертизи по делото. Според една - файлове в телефоните и компютрите на тинейджърите са изтрити и експертите не могат да ги възстановят.

Делото започна без майката на момченцето, защото тя е на работа в чужбина. Според защитникът й не е важно кога тя ще бъде разпитана, а това, че детето  е припознато от бащата, с когото живее в момента.

За следващото съдебно заседание на 10 януари съдът поиска да се яви майката на детето.

Защитата коментира извън съдебна зала, че няма видеозаписи и снимки, на които да се вижда насилие над Христо. Патрик е бил помолен да отиде в апартамента, а основните грижи са се полагали от Александър.

Прокурорът по делото обаче беше категоричен, че все пак видеозаписи има и те ще бъдат представени по делото през януари. Според обвинението травмите на детето са нанесени и от двамата младежи.

Днес Първев и Донов поискаха да излязат от ареста, за да ходят на училище. Съдът обаче не уважи искането им.

Четиригодишният вече Христо Велински, който беше приет в "Пирогов" преди малко повече от година след побой, вече е по-добре и живее при баща си в Пловдив, каза пред журналисти адвокатът на майката на детето Ивайло Абаджиев. Той представлява Невена Велинска по процеса срещу Патрик Първев и Александър Донов.

Бащата на Александър Донов - Светлозар каза, че с Невена Велинска се познавали от много години.

Първоначалната уговорка за гледане на Христо била той да бъде воден сутрин на детска градина и прибиран вечер. Тези неща били уговаряни между Невена и Александър, но в присъствието на баща му.

Александър се преместил да живее в дома на Невена, за да може да се грижи за детето и през нощта.

Светлозар разказа за случай, в който Христо получил пристъп. Говорили с майката, а тя обяснила какви лекарства да бъдат дадени на детето. В деня, в който детето било закарано в "Пирогов", Александър се обадил на баща си и казал, че детето гледало в една точка и не реагирало. Станало дума, че Христо бил паднал, но подробности около инцидента Светлозар не си спомни.

През лятото на 2015 г. 3-годишно момченце беше настанено в „Пирогов” с множество наранявания и известно време беше в кома. Разследването установи, че то е било пребито от Донов и Първев. Детето е било поверено на Александър Донов, докато майката е на работа в чужбина.