Прокуратурата се самосезира във връзка с информация, изнесена в медиите, за злоупотреба с името на известен кардиолог.

Лекарят съобщава, че името му се използва във фалшива реклама на медикаменти, които не са регистрирани по официалния ред, а производителят е неизвестен.

Работата по проверката е възложена на компетентната Софийска районна прокуратура (СРП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с разпространяваната в публичното пространство фалшива информация.

По случая е образувана прокурорска преписка. В случай че в хода на проверката бъдат събрани достатъчно данни за престъпление, СРП ще предприеме последващи действия по закон.

Става въпрос за кардиолога проф. Иво Петров. Във Фейсбук той призова хората да не се доверяват на реклами за „фалшиви несъществуващи медицински продукти с вълшебни резултати“.

„За съжаление, често се спекулира с имената на уважавани и авторитетни колеги, без те да имат никакво отношение към тези мними лекарствени средства. Проверявайте дали имат регистрация и производител! Тези измамни средства са "произведени" от интернет и не отговарят на никакви критерии за включвани в каквито и да е прескрипции било то с профилактична или терапевтична цел“, написа той в профила си в социалната мрежа.

Това е пореден случай, в който името на професора е замесено във фалшива реклама за медикаменти. През месец май тази година той отново алармира, че това се случва.

През 2022 г. проф. Иво Петров получи от президента Румен Радев наградата "Лекар на годината". Той специализира в Аржентина, а знанията си обогатява в различни градове в света. Връща се в България с една цел – да приложи наученото.

С 30-годишен стаж в медицината и с близо 60 000 пациенти зад гърба си, за проф. Петров медицината е мисия.

Ето какво сподели тогава за наградата си проф. Иво Петров в предаването "Тази сутрин":