Здравеопазването да бъде сред приоритетите в парламента и в състояние на политически турбуленции да не забравяме да бъдем хора и да си помагаме. Такъв призив отправи пред bTV професор Иво Петров, получил приза "Лекар на годината". 

„Здравейте колеги, добро утро! Мисля, че е време да започваме рапорта“. Така започва денят на проф. Иво Петров.

Специализира в Аржентина, а знанията си обогатява в различни градове в света. Връща се в България с една цел – да приложи наученото. 

„Преди 5, вече почти 6 години за първи път в света успяхме да спасим живота на едно дете с дисекация, което вече не е дете, а е завършващ студент, като имплантирахме отново ендоваскуларно, неоперативно специален стент, покрит от тъкан, на мястото на разкъсването“, каза проф. д-р Иво Петров, началник на клиниката по Кардиология и Ангиология в Аджибадем Сити Клиник-УМБАЛ.

Д-р Иво Петров
Снимка: bTV Новините


С 30-годишен стаж в медицината и с близо 60 000 пациенти зад гърба си, за проф. Петров медицината е мисия.

„Помним тези, които не сме могли да спасим. Аз се наименувам като работник. Аз не съм насочен към титли по никакъв начин. Дори понякога, когато някой каже доктор Петров и след това се поправи и казва проф. Петров, винаги му казвам – най-важно е доктор, тоест това е мисията“, отбеляза д-р Иво Петров.

Сред отличените е и д-р Христо Стефанов, който първи помага на пострадалите деца при катастрофата на сръбския автобус на АМ ''Тракия'' през август. 

„Спомням си за това как автобусът се преобърна пред нас доста неочаквано и си спомням все още много от лицата на пострадалите“, разказа д-р Христо Стефанов, лекар в Норвегия.

Д-р Христо Стефанов
Снимка: bTV Новините


В момента работи в Норвегия, дава дежурства в спешната помощ, практикува и като личен лекар.

„Човек трябва да е готов да дава много преди да получи насреща удовлетворение от работата, заради това е важно е да бъде личен избор“, допълни д-р Стефанов.

Д-р Христо Стефанов
Снимка: bTV Новините


И двамата герои в бяло са единодушни - на първо място трябва да останем човеци и да сме самокритични, за да сме полезни в обществото.