Възможно ли един замък в Централна Европа, превърнат в музей,  да разкаже историята на първия цар от Третото българско царство? Международна конференция за музеите в Словакия  даде отговори на този въпрос.

Снимка: btvnovinite.bg

Замъкът музей "Свети Антон" в Словакия е построен от две значими за европейската история фамилии, наследник на които е цар Фердинанд I Български.

„Наследство от неговите прародители князете Кохари и се намира в един много интересен и много богат миннодобивен регион в средата на днешна Словакия, а тогава много близко до центъра на всичко останало – Будапеща“, казва историкът от БАН проф. Петър Стоянович.

Снимка: btvnovinite.bg

Съхранена е една, условно наречена, маса - част от обучението на младия Фердинанд.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изрисувани най-причудливи и много нежни растения, последните рисувани неща са в една късна тийнейджърска възраст преди вече окончателно да се отдаде първо на офицерския занаят, после на светския живот и накрая на България като неин управник“, коментира Стоянович. 

„Замъкът е посещаван от около 50 хил. туристи годишно, като по този начин те се запознават и с историята на замъка, и с историята на цар Фердинанд. В района има детска градина и училище, които носят неговото име“, казва посланикът на Словакия в България Мануел Корчек.

Снимка: btvnovinite.bg

Конференцията е част от проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство“.

„Изключително е интересно да видим тези свързващи неща и най-важното да обръщаме вниманието на културата, която ни е събирала през векове“, казва Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Последният български цар Симеон Саксгобурггогски беше специален гост на събитието.