С 2593 флакона от препарата ремдесивир ще бъдат лекувани средно тежките случаи на коронавирус у нас през следващите седмици. Първата партида от лекарството беше представена на медиите, преди да бъде раздадена на районните здравни инспекции и директно на някои от най-силно ангажираните в битката с COVID-19 болници у нас.

Водещите медици бяха категорични, че медикаментът е ефективен при лечението на COVID-19 в болнични условия.

С доставения днес ремдесивир може да се лекуват 260 човека в интензивни отделения, които имат нужда от допълнителен кислород. „Не се използва при леки пациенти или при цитокинова буря (която е много тежко състояние – б.р.)“, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. „Курсът на лечение е ясен – 2 флакона първия ден и после по флакон венозно следващите дни“, допълни той.

Пенков посочи, че е запознат с проучването на СЗО, според което ремдесивирът не помага на тежките случаи на коронавирус, но видя в изследването пропуски в методологията: „Имат да работят по тяхната публикация още дълго време, преди академичната общност да им повярва“.

И, все пак, има ли опасни странични ефекти? „Човек, ако прочете кратката характеристика на едно лекарство, ако е по-притеснителен, никога няма да се лекува с него – там има показание и още 10 противопоказания. Въпросът е, че не е толкова токсичен, добре се приема от нашите пациенти, няма съобщени нежелани реакции до настоящия момент“, отговори Пенков на въпрос на bTV.

Доставката е първата от договор, който предвижда всеки месец България да получава партиди от лекарството до края на март. Следващите ще са по 6000 флакона на месец.

Стойността на контракта е 26 млн. лв., а днешната доставка е за 2,1 млн. лв.

Преди нея в системата е имало 500 опаковки, а на места като Военно-медицинска академия резервите са били изчерпани, стана ясно от отговорите на специалистите, сред които – и началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.