Обявиха бедствено положение в Община Своге заради безводие. 15 000 души останаха без вода в Своге, селата Свидня, Искрец и части от Церово. Вчера следобед хората са забелязали и публикуваха в социалната мрежа как коритото на река Искрецка е почти пресъхнало. 

Ако за денонощие обичайно от местния водоизточник са текли около 130 литра в секунда, то сега текат едва около 30 литра в секунда. Такава ситуация е имало преди около 45 години преди при голямото земетресение, когато за около два дни водата в целия район е изчезнала. В момента се търсят са причините успяват властите да осигурят някакво алтернативно захранване със с водоноски. Търсят се и връзки със съседни водоизточници. 

“Установено е, че водата от извора на река Искрецка е пресъхнала, по този начин е спряно водоснабдяването на община Своге. Това означава истинска катастрофа към днешния ден, ние разбира се набелязахме ежедневни мерки”, каза инж. Валентин Михайлов, зам.- кмет на община Своге. 

Той коментира и това колко време може да издържи община Своге с тази създадена организация в момента.  

“Ден, два, три, ние ще вземем всички възможни мерки, ще направим графици, ще разпределим водоноски, ще поискаме вода, ще разнасяме вода и за питейни и за битови нужди, но това не е решението, решението е да се намери истинската причина. Това е единственото водоподаване за града, няма друг вариант”, обясни Михайлов.